Škoda otevřela showroom ve Vietnamu

Spread the love

Po výpadku prodejů v Číně hledá Škoda Auto uplatnění na jiných asijských trzích. Na konci září začala slavnostně prodávat auta ve Vietnamu. Opening prvního showroomu proběhl za účasti představitelů vietnamské a české vlády. Cílem je prodej 30 000 aut ročně.

Škoda Auto plánuje rychlé rozšíření dealerské sítě až na 30 prodejen a roční odbytový potenciál má po roce 2030 překročit hranici 40 000 vozů. Nabídku budou zpočátku tvořit automobily dovezené z Evropy, prodej firma zahájí s modely Karoq a Kodiaq.

V příštím roce dojde ke spuštění výroby vozů z plně rozložených sad (CKD) v nově budovaném místním závodě, čímž se využije synergie se stávajícím výrobním zázemím v Indii. Škoda Auto považuje Vietnam zároveň za bránu do sdružení zemí ASEAN.

Během druhé poloviny roku 2024 využije Škoda v regionu významnou synergii: dojde k zahájení dovozu vozů Kushaq ve formě kompletně rozložených sad (CKD – Completely Knocked Down) z indického závodu v Púně k finální montáži ve Vietnamu. Výstavba výrobní haly společnosti TC Group, místního partnera automobilky Škoda Auto, již probíhá v průmyslovém parku Viet Hung v provincii Quang Ninh.

V závislosti na vývoji trhu je v plánu postupné navyšování výroby tak, aby po roce 2027 dosáhla až 27 000 vozidel ročně.

Značný potenciál růstu a očekávaný odbyt po roce 2030 přesahující 40 000 vozů ročně Automobilový trh ve Vietnamu roste mimořádným tempem: již nyní je čtvrtým největším odbytištěm v jihovýchodní Asii. Na 1000 obyvatel zde připadá pouze 38 vozidel, přitom celková populace činí přibližně 100 milionů lidí.

To spolu s dalším předpokládaným ekonomickým rozvojem dělá z Vietnamu zemi s nejvyšším potenciálem k růstu v celé oblasti.

Škoda Auto počítá ve střednědobém horizontu s ročním odbytem 30 000 vozů a po roce 2030 mají dodávky vzrůst dokonce na více než 40 000 automobilů. Kapacita průmyslového parku Viet Hung, kde se nachází závod společnosti TC Group, by mohla být v budoucnu využita k rozšíření výroby s výhledem na export modelů Škoda do celého regionu ASEAN.

Výroba vozu Škoda Enyaq Coupe iV ve ŠKODA Auto Mladá Boleslav.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*