Škoda pozastaví výrobu kvůli Slovinsku

Spread the love

Tento týden jsme přinesli informaci o problémech koncernu VW s dodávkami dílů ze slovinské KLS Ljubno, které vyplavila voda a bahno. Také Škodovka kvůli tomu pozastaví od 11. září výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku. Částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi.

Výrobu dodavatele ve Slovinsku zničily záplavy, KLS Ljubno, producent kroužků pro převodovky, hlásí 100 milionů eur škody.  Výpadek tohoto dodavatele postihl celý koncern Volkswagen.

„Společnost Škoda Auto může potvrdit, že záplavy ve Slovinsku postihly subdodavatele, který dodává komponenty pro spalovací motory modelů značky Škoda a dalších koncernových značek. Je vyvíjeno úsilí o plné obnovení výroby v tomto závodě. Aktuálně je subdodavatel schopen dodávat pouze v omezeném rozsahu,“ uvedla mluvčí české značky Ivana Povolná.

„Z těchto důvodů dojde k pozastavení výroby v kvasinském závodě na týden od 11. září 2023. V tuto chvíli nelze vyloučit změny v produkčních objemech ani v závodě v Mladé Boleslavi, kde výroba zatím probíhá beze změn,“ doplnila Povolná.

Týmy automobilky podle ní pracují na snížení dopadů výpadku dílů. Automobilka se nechce vyjadřovat k přesným počtům a modelům.

Povšík: odstávka se dotkne všech modelů

Předseda podnikové rady a odborový předák Jaroslav Povšík řekl, že se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq. Situace by se mohla zlepšit v týdnu od 18. září. Týmy automobilky podle něj kvůli chybějícímu dílu zkouší i dodavatele v Číně. Společnost se snaží udržet co nejvíce zaměstnanců ve výrobě. „Výroba modelu Enyaq se (denně) navýší o 50 kusů na 550,“ řekl Povšík.

Zpráva o zastavení výroby ve Škodě přichází zhruba dva týdny potom, co výrobu byla nucena zastavit také kolínská Toyota. Té chybí díly od dodavatele Novares CZ Zebrak, v jehož skladech vypukl rozsáhlý požár.

Odstávka v kolínském závodě má kvůli tomu trvat nejméně do příštího pátku. Koncem srpna pak Toyota musela kvůli systémové chybě pozastavit výrobu také ve všech svých 14 japonských závodech.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*