Auta vylepšila bilanci zahraničního obchodu

Spread the love

Bilance zahraničního obchodu se zbožím činila za měsíc červen 18,2 mld. Kč. Za celé první pololetí skončila v přebytku 79,8 mld. Kč. Podobně jako v předchozích měsících se podílel kladně přebytek obchodu s motorovými vozidly, tentokrát ve výši 7,8 mld. Kč.

Na celkovém saldu se kladně projevil kromě automobilů zejména meziročně menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem o 16,6 mld. Kč v důsledku klesajících cen zmíněných komodit a také jejich nižšího dovezeného množství. Došlo také ke snížení deficitu obchodu se základními kovy (o 3,8 mld. Kč). Naopak negativní vliv měl pokles obchodu s elektřinou (o 3,8 mld. Kč), s kovodělnými výrovky (o 1,8 mld. Kč) a odpadními produkty (o 1,1 mld. Kč).

Na začátku tohoto roku vývoz i dovoz meziměsíčně nominálně po sezónním očištění klesal, ale v červnu se vývoz zvýšil o 0,7 % a dovoz o 0,4 %.

Obchodní bilance
Aktuální
Předchozí
RB
Trh
v mld. Kč
18,2
11,0
23,1
         17,8
Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČS

 

Potvrzuje se tak, že zahraniční obchod je hlavní silou české ekonomiky, přestože i on se potýká s určitými problémy. Německá ekonomika zaostává a obecně zahraniční poptávka je stále slabá. Dále tu máme efekt silné koruny, díky které se snižuje hodnota dovozu. Ten poklesl meziročně o více než 7 %, ale očekávali jsme ještě silnější pokles až o 10 %. Silná koruna brzdila exportéry, nicméně koruna po zasedání bankovní rady ČNB a oznámení o ukončení intervencí oslabila a tento trend by mohl v dalších měsících pokračovat. Společně s oživením ekonomik v eurozóně by to mělo zapříčinit vyšší zahraniční poptávku po českých výrobcích, což by se nadále mělo projevovat pozitivně na výši našeho zahraničního obchodu.
Je velmi pravděpodobné, že z výše uvedených důvodů skončí bilance zahraničního obchodu lépe, než jsme očekávali v naší poslední prognóze (19 mld. Kč).

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*