Hořící loď s elektromobily odtáhli

Spread the love

Nákladní loď plnou automobilů, na níž minulý týden v Severním moři vypukl požár, se podařilo odtáhnout na bezpečnější místo u nizozemských břehů, oznámilo dnes tamní ministerstvo infrastruktury.

Plavidlo Fremantle Highway bude dočasně kotvit severně od ostrovů Ameland a Schiermonnikoog, citovala z prohlášení agentura Reuters.

Dva vlečné čluny začaly s odtahem lodi v neděli, zatímco požár na palubě hořel pátým dnem. Riskantní operaci předtím komplikoval nepříznivý vítr a hustý dým. Loď vezla asi 3800 vozidel včetně 500 elektromobilů a v případě jejího rozlomení nebo ztroskotání tak hrozí znečištění životního prostředí.

Cílem odtahu bylo plavidlo dostat od ostrova Terschelling směrem na východ, mimo frekventované vodní cesty. Nizozemské úřady dnes uvedly, že kromě toho je loď na dočasném místě kotvení lépe chráněná před větrem. Mluvčí přesun označila za jeden z kroků složité záchranné operace, píše Reuters.

Požár na palubě lodi vypukl minulé úterý krátce před půlnocí. Příčiny jeho vzniku nejsou známy, podle stanice NOS se však spekulovalo o tom, že požár vznikl v jednom z elektromobilů. Jakých značek vozy na palubě jsou, není jasné.

Plavidlo mířilo z Německa přes Egypt do Singapuru, všech 21 členů posádky bylo z Indie, uvedla japonská firma Shoei Kisen, která loď vlastní. Jeden člen posádky zemřel, ostatní se podařilo evakuovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*