Seznam může koupit deník Právo

Spread the love

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže po půl roce posuzování povolil skupině Seznam koupit společnost Silky Zdeňka Porybného. Jejím prostřednictvím Seznam.cz získá i firmu Borgis, která vydává deník Právo a dodává obsah pro weby Novinky.czSport.cz a Super.cz.

Fúze podle rozhodnutí antimonopolního úřadu nenaruší nijak hospodářskou soutěž ani neposílí dominantní postavení skupiny Seznam.cz „na žádném z transakcí dotčených trhů ani jinou formou“.

„Po přezkoumání situace na jednotlivých relevantních trzích dospěl úřad k závěru, že aktivity spojujících se soutěžitelů se nepřekrývají. V oblasti online zpravodajství společnost Borgis nevystupuje jako konkurent skupiny Seznam, nýbrž jako smluvní dodavatel obsahu pro zpravodajské servery Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz provozované skupinou Seznam, přičemž tato smluvní spolupráce je dlouhodobého charakteru. V důsledku realizace navrhované transakce tak v oblasti poskytování online zpravodajství nedochází k žádné podstatné změně,“ uvedl antimonopolní úřad. „Na trhu poskytování online zpravodajství v České republice dosahuje skupina Seznam velmi významného postavení, avšak v důsledku posuzovaného spojení soutěžitelů nedochází k překrytí činností spojujících se soutěžitelů a situace na tomto trhu zůstane i po uskutečnění spojení beze změny. Společnost Borgis také nepůsobí v oblasti online reklamy, tudíž ani v této oblasti nedojde k navýšení tržního podílu skupiny Seznam. Stejná situace je také na trzích rozhlasového vysílání a poskytování reklamy v rozhlase a televizního vysílání a poskytování reklamního prostoru prostřednictvím televizního vysílání,“ doplnil.

Seznam.cz získá téměř 93 % akcií Borgisu, zbylé podíly vlastní minoritní akcionáři. „Jsem rád, že máme vlastníka, který dává záruku, že se redakce bude těšit jako dosud plné samostatnosti,“ uvedl k rozhodnutí úřadu Zdeněk Porybný.

Do čela Borgisu se od července postavilo tříčlenné představenstvo ve složení Vladimír DušánekDavid Pírek a Petr Šabata. Dušánek je šéfredaktor Novinek, Pírek technickým ředitele Borgisu, Šabata od loňska zástupcem šéfredaktora a dosavadního majitele Práva. Dosud mělo představenstvo jediného člena, byl jím Karel Walter.

Borgis založil Porybný v roce 1990. V letech 2020 a 2021 se tržby blížily 600 milionům Kč a v obou letech bylo vydavatelství ziskové. V roce 2021 činil zisk téměř 18 milionů korun, v roce 2020 přes čtyři miliony.

„Naším cílem bude vrátit vydavatelství zpět do zisku po těžkém roce 2022, kdy se kvůli ekonomické situaci výrazně navýšily náklady. Soustředit se budeme hlavně na online část, která bude pro Borgis rozhodující,“ přibližuje Dušánek aktuální kroky. „Borgis má nyní výbornou příležitost ještě zkvalitnit svůj redakční tým a nabízet atraktivní obsah pro stávající i nové uživatele a čtenáře,“ doplnil Šabata.

Získání většinového podílu v Borgisu je podle člena představenstva Seznamu Pavla Zimy logické završení dvacetileté vzájemné spolupráce mezi vydavatelstvím Borgis a Seznamem. „Navýšení našeho podílu jsme s majitelem Borgisu Zdeňkem Porybným domluvili už v roce 2013 a na přelomu roku jsme ho pouze realizovali. Naše aktuální plány týkající se působení a rozvoje Borgisu postupně oznámíme během letních prázdnin,“ sdělil Zima ČTK.

Jak Zima řekl Médiáři letos v březnu, Borgis „roky benefituje“ právě z obsahové spolupráce s českou internetovou jedničkou. „Díky tomu, že má velmi dobře vyřešenou online nohu svého byznysu, má dostatek peněz na rozvoj svého druhého produktu, tištěného deníku Právo,“ pověděl. „Osobně vnímám Právo jako nejlepší noviny na trhu a myslím, že je to i díky spolupráci se Seznamem. Na těch novinách je vidět, že se extra nešetří na obsahu – na fotkách, na zdrojích, na novinářích, na produkci.“ Další z členů představenstva Seznamu Matěj Hušek na jaře ujistil, že „není žádný plán zavírat print“.

Zdroj: mediar.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*