Škoda podepsala memorandum s ČEZ ESCO

Spread the love

V sídle společnosti ČEZ bylo 15. června podepsáno memorandum se Škodou Auto, na jehož základě se rozjede ještě intenzivnější spolupráci v oblasti dekarbonizace energetiky a dopravy.

Slavnostnímu aktu – podpisu memoranda, kterého se zúčastnili Martin Jahn, člen představenstva Škoda Auto, místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani, generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák a Jaroslav Pelant, CEO divize Škoda X, předcházela tisková konference, kde byly objasněny záměry této spolupráce.

Konkrétním cílem memoranda je aktivnější zapojení elektromobilů do pokročilého řízení sítí a chytrého dobíjení. V praxi to znamená, že společnost ČEZ ESCO ve spolupráci se Škoda X budou připravovat bateriová úložiště z dosloužilých akumulátorů elektromobilů pro další využití v energetice.

Současně budou zkoušeny chytré systémy řízení dobíjení a společně se budou oba partneři podílet na dalších etapách recyklace akumulátorů z elektromobilů. Vlastní systémy chytrého řízení energetických hospodářství jsou zaměřené také na obce, podniky i developerské projekty, řešení pro vytápění, osvětlení, střešní fotovoltaiku, bateriová úložiště i dobíjení elektromobilů. Lídři české elektromobility, společnosti ŠKODA AUTO a ČEZ tímto krokem představili svůj příspěvek k realizaci velké transformace domácího autoprůmyslu a energetiky.

V rámci širší spolupráce v moderní energetice chtějí ŠKODA X a ČEZ ESCO, dceřiné společnosti obou koncernů, silněji zapojit elektromobily do služeb energetiky, popřípadě nacházet nová uplatnění pro baterie z elektroaut. První baterie sloužící druhému využití, jako úložiště už putují k zákazníkům v Česku i zahraničí.

V této souvislosti člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn uvedl: „Aktivně podporujeme rozvoj dobíjecí infrastruktury a celého ekosystému elektromobility. Intenzivně řešíme například second-life využití a následnou recyklaci trakčních baterií elektromobilů. Baterie, která ve voze již dosloužila, má stále velký potenciál, například v úložišti elektrické energie. Jejím druhým životním cyklem budeme nejen snižovat uhlíkovou stopu, ale zároveň tak poskytneme zákazníkům možnost využít rychlého dobíjení i tam, kde to distribuční síť jinak neumožňuje. Jsme proto rádi, že můžeme na těchto řešeních spolupracovat se silnými partnery, jako je Skupina ČEZ“.

Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák na dané téma řekl: „Bateriové systémy se stávají integrální součástí moderní energetiky a dají se využívat v elektromobilitě, nízkoemisním teplárenství, v kombinaci s obnovitelnými zdroji. První takové baterie už zamířily k zákazníkům v Česku i v zahraničí a další projekty teď finalizujeme. Celkově chceme letos zákazníkům v ČR i v zahraničí dodat až 30 systémů sestavených z baterií elektromobilů. Zajímavě tím rozšiřujeme naše portfolio, protože baterie lze vhodně kombinovat s našimi dalšími produkty“.

Dekarbonizace, bezemisní mobilita a čisté energie zítřka jsou velmi aktuální témata a představují především velké výzvy s řadou dnes ještě neznámých aspektů. Cíle a plány jsou jasné, ale realita se vyvíjí doslova za pochodu, a proto je každý krok v této oblasti vítanou iniciativou.

Karel Beránek, TK ČEZ, Michle

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*