Zemřel český designér Pavel Hušek

20230603_145912
Spread the love

V modlitebně v Praze Dejvicích proběhlo 3. června poslední rozloučení s českým automobilovým designérem Pavlem Huškem, který určitě patří mezi ty, kteří ve své době v naší motoristické branži něco znamenali a dosáhli opravdového mezinárodního věhlasu.

Zemřel za nevyjasněných okolností už v dubnu ve věku 85 let, ale informace o jeho skonu se objevila až koncem května. Bylo sice známo, že měl v poslední době určité zdravotní potíže, ale přesto navenek hýřil vitalitou a chystal dokonce svoji další výstavu, takže jeho náhlý odchod byl pro všechny překvapením.

Jako designér a kreslíř byl bezesporu velmi erudovanou, ale svým způsobem také kontroverzní osobností, která u nás vstoupila v povědomí již v první polovině šedesátých let kresbami pro časopisy Svět motorů a Automobil.

Jeho pokusy o uplatnění se jako designér v českém automobilovém průmyslu narážely na tehdejší zkostnatělost jejího vedení, proto v roce 1967 emigroval a hlavní část svého aktivního života a profesní slávy prožil v zahraničí.

20230603_163035

Světového věhlasu dosáhl v sedmdesátých letech minulého století působivými kresbami pro renomovaný švýcarský časopis Automobil Revue, zejména pak díky několika kresbám na prestižních obálkách jeho legendárním katalogu. Jako designér pracoval pro značky Ford, ­Audi, Volvo, Renault, Mercedes-Benz či Fiat a Nissan. Externě pracoval též pro BMW, studio Pininfarina či Ferrari Engineering (na moto­cyklu Gilera).

V devadesátých letech se opětovně pokoušel prosadit u domácích značek, jako Praga, LIAZ, Tatra nebo Jawa, ale to bylo bohužel v době, kdy jim spíše zvonila hrana a pro jeho design nových modelů už nebyl prostor ani prostředky. Před časem navrhnul, mimo jiné originální dopravní prostředek pro invalidy, ale jeho práce a projekty sice vzbuzovaly obdiv, ale už nacházely porozumění pro realizaci. Tak to bohužel u umělců někdy bývá. Za zmínku stojí i několik jeho úspěšných výstav, spolupráce se školami a publikování.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pavel Hušek sice odešel, ale jeho kresby, návrhy i realizované projekty stále budou tvořit kus automobilové historie.

Zdroj: Karel Beránek 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*