Alfa Romeo ukázala hybridní Tonale v Jirčanech

Spread the love

Nejnovější hybridní verzi crossoveru Tonale představili na sklonku minulého týdne v hornojirčanské restauraci diNUOVO ředitel českého zastoupení Alfy Romeo Tomáš Zahel, technik Jan Novotný a manažerka PR a komunikace Sylva Marounková.

Alfa Romeo po loni uvedeném mild-hybridu představila pro český trh plug-in hybrid, který je v případě modelu Tonale představuje sportovní crossover/SUV kompaktních rozměrů, podle za akceptovatelnou cenu.

Tonale nabízí systémový výkon až 287 k, a na čistě elektricky pohon dojezd 80 km, při normované hodnotě emisí 36 gramů, takže se dostává hluboko pod limit (50 gr.) potřebný k získání „elektrických“ registračních značek. Přitom nabíjení trvá 5,5 hodiny ze zásuvky 220 V a 2,5 hodiny z běžné nabíječky.

Pohon obou náprav obstarávají benzinový čtyřválec 1.3 l/180 k a elektromotor. Slušný dojezd při dálničních cestách umožňuje benzinová nádrž o objemu 42,5 l.

Alfa Romeo si dala u Tonale záležet také na rozsáhlé bezpečnostní výbavě, ve které prakticky nechybí nic ze současné špičkové nabídky. Připočteme-li k tomu moderní podvozek s adaptivními tlumiči, mají se zájemci na co těšit, zvláště když také interiér je opravdu sportovně prémiový. Navzdory akumulátoru a pohonu 4×4 má zavazadlový prostor objem slušných více než 400 l.

Cena od 1,22 milionu

A cena? Ta, s ohledem na výkony a úroveň výbavy, začíná pro plug-in hybrid na 1,22 milionu Kč, přičemž 80 procent zákazníků preferuje nejvyšší stupně vybavení.

O modelu Tonale se dá říci, že je pro Alfu Romeo, kterou ještě v nedávné minulosti provázely často až existenčními problémy trefou do černého (podobně jako s SUV už v minulosti u mnoha jiných značek), a zřejmě jí pomůže zachránit v současné tvrdé konkurenci.

Odhad: 150 kusů pro český trh

Už nyní je Tonale po čtyřech měsících letošního roku, nejen u nás, nejprodávanějším modelem této tradiční italské značky sportovních automobilů. Importér předpokládá, že by letos mohl dodat na český trh 150 kusů, z nichž by mělo být cca 40 procent ve verzi plug-in hybrid. Zájemce jistě potěší, že by na objednané vozy nemuseli ani dlouho čekat, protože dodací lhůty se už pohybují okolo 3 měsíců.

Text a foto: Karel Beránek, Horní Jirčany

20230519_111023

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*