Toyota slavila 30 let v Cubexu

Spread the love

Cubex Centrum Praha hostilo 30. března výroční tiskovou konferenci značek Toyoty a Lexus. Generální ředitel značek Toyota a Lexus Martin Peleška připomněl 30leté výročí Toyoty na českém trhu a hovořil také o výsledcích obou značek za uplynulé období a plánech na letošní rok.

„Toyota v letošním roce slaví 30 let na českém trhu a loňský rok byl pro Toyotu i Lexus nejúspěšnějším obdobím v třicetileté historii obou značek v Česku. Značka meziročně zvýšila prodej o 15 procent na 13 728 vozů, Lexus rostl s 881 registracemi o 60 procent na prémiovém trhu. Toyota se tak stala čtvrtou nejprodávanější značkou v Česku a v růstu pokračuje i v letošním roce, kdy je podle předběžných údajů za tři měsíce s více než 4600 prodanými vozy na třetí pozici na trhu s podílem přes 8,2 procenta,“ uvedl Peleška.

Toyota podle jeho slov v Česku jednoznačně a dlouhodobě vládne kategorii automobilů s hybridním pohonem. Hybridy Toyota v současnosti představují téměř čtvrtinu ze všech v Česku registrovaných hybridních vozů.

Hybridní pohon má v současnosti už víc než polovina všech v Česku prodaných automobilů Toyota (loni téměř 51 procent). První hybridní automobil Toyota Prius byl u nás prodán už před více než 20 lety a značka Toyota si po celou dobu drží jasné prvenství v této kategorii.

Na tiskovce byla také odhalena nová verze Corolly

30 let na českém trhu

Za 30 let od zahájení importu japonské značky na český trh si Češi pořídili více než 150 000 nových vozů. Pokud k tomu připočítáme více než 15 tisíc prodaných lehkých užitkových automobilů, prodeje se blíží už 166 tisíc nových vozů Toyota,“ říká Martin Peleška a doplňuje: „Spolu s předanými modely Lexus jde o bezmála 172 000 nových vozů.“

Automobily značky Toyota se do České republiky začaly oficiálně dovážet v roce 1993, kdy byla založena společnost Toyota Tsusho ČR. V prvním roce dovozu bylo prodáno celkem 111 osobních a 16 lehkých užitkových automobilů značky, v druhém roce již překročil prodej automobilů Toyota tisícovku a od roku 2006 to bylo stabilně okolo 5000 vozů ročně. Od roku 2017 prodeje strmě rostou.

Vozy z Tuzexu

Ještě před zahájením oficiálního importu bylo v 80. letech minulého století dovezeno do tehdejšího Československa prostřednictvím podniků zahraničního obchodu Tuzex a Motokov, ale také státním podnikem Mototechna, několik desítek vozů Toyota Corolla 1.3. A to formou takzvaných přednostních dodávek na poukazy pro režimní prominenty. Prodány byly v Tuzexu.

Zdroj: TK Toyota, Erich Handl, Pankrác

Šéf importu ukázal tabulku zobrazující historické pořadí Toyoty mezi konkurenčními značkami

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*