ACEA: prodeje nových aut v EU rostou

Spread the love

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru meziročně zvýšil o 11,5 procenta na 802 763 vozů, růst vykázal už sedmý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů , které v úterý zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

S výjimkou České republiky a Slovenska se ve všech ostatních zemích dál zvyšoval podíl bateriových elektromobilů.

Za leden a únor prodej aut v EU meziročně vzrostl o 11,4 procenta na 1,563 milionu. Sdružení ACEA nicméně upozornilo, že za růstem z velké části stála nízká úroveň prodeje na začátku loňského roku, kdy se automobilový průmysl potýkal s nedostatkem polovodičů.

Český Svaz dovozců automobilů už dříve oznámil, že prodej nových osobních aut v České republice za první dva měsíce letošního roku stoupl meziročně o 11,4 procenta na 33 963 vozů. V samotném únoru se meziročně zvýšil o 18,3 procenta na 16 826 aut.

Sdružení ACEA v úterý uvedlo, že prodej elektromobilů v EU se v únoru meziročně zvýšil o 39,7 procenta na 97 300 vozů. Upozornilo, že prodej rostl ve všech členských zemích s výjimkou České republiky a Slovenska. V Česku se snížil o 3,2 procenta na 299 vozů.

Podíl elektromobilů na celkovém prodeji aut v EU v únoru vzrostl na 12,1 procenta z 9,7 procenta před rokem.

Automobilka Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, v únoru prodej v zemích EU meziročně zvýšila o 18,4 procenta na 44 993 vozů. Podíl této značky na unijním trhu se tak zvýšil na 5,6 procenta z 5,3 procenta před rokem, uvedla ACEA.

V celém loňském roce souhrnný prodej nových osobních automobilů v Evropské unii klesl o 4,6 procenta zhruba na 9,3 milionu vozů, což je nejméně od roku 1993. Hlavní příčinou byl nedostatek součástek v prvním pololetí, od srpna do prosince už trh vykazoval růst.

Sdružení ACEA koncem ledna předpovědělo, že v letošním roce se prodej zvýší o pět procent asi na 9,8 milionu vozů. Zároveň ale varovalo před negativními důsledky plánované přísnější emisní normy Euro 7, která by podle něj mohla zdražit automobily v průměru o 2000 eur (zhruba 48 tisíc Kč) a podkopat poptávku.

Zdroj: ACEA

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*