Škoda přišla kvůli ruské válce o 17 miliard

Spread the love

Škoda Auto  v sídle společnosti v Mladé Boleslavi představila své hospodářské výsledky za rok 2022. Manažeři automobilky sečetli ztráty způsobené válkou.

O výsledích firmy informovali předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer, člen představenstva za oblast Financí a IT Christian Schenk a člen představenstva za oblast Prodeje a marketingu Martin Jahn.

Škodě Auto v loňském roce výrazně klesl provozní zisk, který se meziročně propadl o 42 procent na 628 milionů eur (14,9 miliardy Kč). Hlavním důvodem poklesu je válka na Ukrajině. Ve výsledkové zprávě to uvedl koncern Volkswagen, mateřská společnost Škody Auto.

Mladoboleslavská automobilka loni sice zaznamenala růst tržeb, a to o 18,5 procenta na 21 miliard eur (499 miliard Kč), další finanční výsledky už ale nejsou tak valné.

Již dříve Škoda Auto oznámila, že loni dodala zákazníkům celosvětově 731 300 vozů, což bylo meziročně o 16,7 procenta méně. Mohly za to přetrvávající nedostatek polovodičů, válka na Ukrajině, potíže v dodavatelském řetězci, rostoucí ceny energií a surovin a pokračující nejistota na globálních trzích.

Výroční tisková konference 2023 | ŠKODA AUTO – YouTube

Nyní Volkswagen oznámil, že Škoda Auto loni zaznamenala také výrazně nižší provozní zisk, který jde na vrub rusko-ukrajinskému konfliktu. Proti roku 2021 se provozní zisk propadl z 1,1 miliardy eur (26,1 miliardy Kč) na již zmíněných 628 milionů eur (14,9 miliardy Kč).

zleva: Martin Jahn, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast Prodeje a marketingu, Ariane Kililan, vedoucí Komunikace společnosti Škoda Auto, Christian Schenk, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast Financí a IT, předseda představenstva společnosti Škoda Auto Klaus Zellmer, Michael Oeljeklaus, člen představenstva Škoda Auto za oblast Výroby a logistiky, Karsten Schnake, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast Nákupu a Johannes Neft, člen představenstva Škoda Auto za oblast Technického vývoje.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*