Continental Brandýs podpořil Kompetenci 4.0

Spread the love

Se zaváděním digitalizace a automatizace se mění i aktuální nároky trhu práce. Na vytváření nových studijních osnov středních škol se podílí i Continental Automotive v Brandýse nad Labem, dodavatel elektroniky pro světové automobilky, v rámci projektu Kompetence 4.0.

Cílem projektu Kompetence 4.0 je zmapovat požadavky trhu práce s ohledem na potřeby nových znalostí a kompetencí. Do programu se během uplynulých tří let zapojily školy a firmy s působností ve Středočeském, Ústeckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Continental v Brandýse nad Labem tak navázal úzkou spolupráci se Střední odbornou školou Čelákovice.

„V partnerské škole jsme připravili návrh kompetenčního modelu oboru Mechatronik a zrevidovali jeho vzdělávací plány a osnovy. S kolegy z projektové skupiny jsme dále formulovali nové trendy v oboru a definovali sadu zcela nových odborných kompetencí. Výrazně jsme tím přispěli k položení základů budoucího multidisciplinárního středoškolského studijního oboru, který připraví studenty pro praxi ve firmách nebo navazující studium na vysoké škole,“ říká vedoucí týmu rozvoje, vzdělávání a tréninkového centra v brandýském Continentalu Petra Randáková.

Tato spolupráce sleduje cíle projektu, mezi které patří nastavení vhodných podmínek pro praktické vyučování, jako je odborný výcvik a odborné praxe, v reálném prostředí firem a podpoření implementace vybraných prvků duálního vzdělávání a prvků moderních technologií v podmínkách České republiky.

Jak ukazují příklady ze zahraničí, systémy identifikace kompetencí mají silný pozitivní dopad. Například v Rakousku dávají důraz na zohlednění sociálního rozměru dopadů digitalizace. Ve Finsku zase k vypracování návrhů budoucích cílů v oblasti vzdělávání využívají dialog.

Společným jmenovatelem jednotlivých programů a jejich směřování je vždy záštita vlády a příslušných orgánů, jako jsou ministerstva nebo úřady práce, což se podařilo v závěrečné fázi Kompetence 4.0 před dvěma měsíci i v případě Continentalu při konferenci „Kompetence pro budoucnost“ za účasti ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.

Důležitým aspektem v průmyslové výrobě nového tisíciletí je také rekvalifikace a zvyšování kompetencí nebo samotná příprava zaměstnanců na budoucnost, což čeká s příchodem digitalizace a chytré automatizace obory, kde zatím k velkým změnám nedocházelo. I proto v brandýském Continentalu pracují například na projektu zavedení virtuální reality pro odborná školení v rámci tréninkového centra. Ve vývoji je také aplikace pro úvodní školení při vstupu do firmy. V neposlední řadě se zaměstnanci pravidelně účastní odborných konferencí na toto téma při ČVUT.

Continental

Continental AG je inovátorem v oblasti technologií a služeb, jimiž usiluje o udržitelnou a propojenou mobilitu lidí a jejich zboží. Technologická společnost založená v roce 1871 nabízí bezpečná, efektivní, inteligentní a především cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu i přepravu.

V roce 2021 Continental vygeneroval tržby ve výši 33,8 miliardy EUR a v současnosti zaměstnává více než 190 lidí v 58 různých zemích a trzích. Dne 8. října 2021 společnost oslavila 150. výročí svého založení.

Continental v Brandýse nad Labem

Kořeny brandýského závodu Continental Automotive sahají až k národnímu podniku PAL. V roce 1998 se výroba z původních pražských prostor přesunula do nově postavené budovy v Brandýse nad Labem. V současné době je brandýský závod předním dodavatelem elektroniky pro široké spektrum výrobců automobilů po celém světě.

Ve výrobkovém portfoliu najdeme velkoformátové displejové řešení, palubní přístroje, multimediální systémy, ovládací panely klimatizací, autorádia, displeje středových panelů, vysoce výkonné počítače, ale i telematiku a connectivity boxy s funkcí eCall. V Brandýse dnes pracuje více než 2 800 zaměstnanců.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*