V Mnichově začala výstava IAA Mobility

Spread the love

Mnichov hostí od 5. září autosalon IAA Mobility, který se prezentuje hlavně jako akce pro elektrickou mobilitu. Letos tam vystavují tradičně hlavně Němci, ale ukázala se také řada čínských značek. Co je k vidění? Situaci popsal portál Auto.cz.

Jedním z největších taháků autosalonu se stala premiéra konceptu BMW Neue Klasse, který má představovat budoucnost značky. Koncept sází na minimalistický design a počítá s novou generací elektrického pohonu, která nabídne až o 25 procent vyšší účinnost vozu a až o 30 procent delší dojezd. Pobyt na palubě by měla zpříjemnit nová generace systému iDrive. Na silnice by měla novinka vyrazit v roce 2025.

Svou premiéru zde však mají i nové modely značky Mini. Crossover Countryman sází na hranatější design, včetně několika stylů světelného podpisu. V interiéru zůstává charakteristický středový displej, který se naučil řadu nových funkcí. Technika je sdílená s BMW iX1, pod kapotou tedy najdeme elektrické pohonné ústrojí. Na elektřinu sází i nový Mini Cooper v páté generaci, který rovněž citelně povyrostl, kulatého stylu a světel se však nevzdal.

Volkswagen se na autosalonu pochlubil vizí ostrého hatchbacku budoucnosti, jak jinak než s elektrickým pohonem, který vychází z konceptu VW ID. 2all. Novinka s označením ID. GTI Concept nabídne jeden elektromotor, sportovní vzhled a v produkční verzi má být představena v roce 2026. Svou velikostí by se přitom nový model mohl zařadit mezi Polo a Golf.

Mercedes-Benz All Terrain

Koncept kompaktního elektromobilu, zhruba ekvivalentu třídy C, sází na aerodynamický design, evidentně inspirovaný konceptem Vision EQXX. Základem je platforma MMA, vzadu by pak měl být umístěn elektromotor o výkonu 175 kW. Velikost baterie sice značka nezveřejnila, dojezd by se však měl pohybovat až kolem 750 kilometrů. Díky 800V architektuře přitom můžeme očekávat i rychlé dobíjení a podporu posílání elektrické energie z vozu do domácnosti či do sítě.

Renault předvádí Scénic E-Tech

V Mnichově se ovšem naživo ukázal rovněž koncept Opel Experimental, Tesla přivezla modernizovaný Model 3 a značka MG představila svou širokou modelovou paletu, včetně extrémního roadsteru Cyberster.

Zdroj: auto.cz, archiv

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*