Sedm Škodovek na Sachsen Classic

Spread the love

Tým Škoda Classic patří k tradičním účastníkům veteránské rallye Sachsen Classic. V jubilejním 20. ročníku hájilo čest značky sedm exponátů Škoda Muzea ze 40. až 80. let minulého století.

Setinová rallye odstartovala ve čtvrtek 17. srpna ve Cvikově. Více než 180 posádek v sobotu zavítalo i na české území, diváci mohli historické vozy obdivovat v okolí Krásné Lípy. V sobotním odpoledni, po celkem 544 km, projeli vozy v Drážďanech cílem populární soutěže.

Nejstaršími vozy, které Škoda Auto vyslala na trať Sachsen Classic, byli zástupci klasické řady Škoda 1101 „Tudor“ v provedení kabriolet a roadster, oba vyrobené v roce 1948. K létu tradičně patřila i otevřená Škoda Felicia (1961), další z ikonických modelů české automobilky.

Různé podoby dvoudveřových uzavřených karoserií reprezentovaly čtyři další vozy: Škoda 440 „Spartak“ připomínala, jak v roce 1957 vypadalo soutěžní provedení základního modelu tehdejší nabídky. Novou éru vozů Škoda s motorem v zádi samonosné karoserie uvedla nadčasově elegantní Škoda 1100 MBX DeLuxe (1969), poskytující posádce krásný výhled do krajiny nerušený obvyklými B-sloupky. K ikonickým modelům patřila také oblíbená kupé jako legendární Škoda 110 R (1971) nebo o 17 let mladší Škoda Rapid 135.

Veteránská soutěž Sachsen Classic patří k tzv. setinovým rallye. O úspěchu tak nerozhoduje rychlost jízdy, ale její pravidelnost a přesnost. Jubilejní 20. ročník rallye představil divákům více než 180 automobilů. První z posádek vyrazila na trať z centra saského Cvikova ve čtvrtek 17. srpna minutu po poledni.

Úvodní etapu dlouhou 109 km zpestřila mimo jiné časová kontrola na závodním okruhu Sachsenring. V pátek čekala účastníky takřka dvojnásobná porce kilometrů (215 km), třetí den historické vozy zavítaly také na české území. Diváci je během sobotního dopoledne mohli obdivovat třeba při průjezdu Krásnou Lípou. V sobotu odpoledne, po absolvování celkem 544 km rovinami i náročnějšími úseky v Krušných horách, čekal úspěšné posádky rallye Sachsen Classic 2023 cíl v Drážďanech.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*