VW přesune spalovací motory do Škody

Spread the love

Koncern Volkswagen chystá změny ve výrobě a uspořádání svých továren. Podle deníku Handelsblatt se to významně dotkne české automobilky Škoda Auto, kam se má přesunout výroba modelů se spalovacími motory.

V tuto chvíli přitom zbývá 12 let do doby, než Brusel prodej nových vozů se spalovacím motorem v Evropě zakáže. A z Česka se tak může stát automobilový skanzen, který bude vyrábět jen pro země, kde ještě spalovací motor nezakážou.

„Máme dvě možnosti –⁠ buď trend dokážeme otočit a některá z těch aut se tady budou vyrábět, nebo máme 12 let na to, abychom se zbavili závislosti na automotivu, jakou máme dneska,“ komentuje tyto plány Tomáš Kolář z představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Není to dobrá zpráva. Myslím si, že to nepotěšilo ani Škodovku a nemůže to potěšit nikoho v Česku. Když si to vezmeme v kontextu, elektromobilita je určitě moderní trend, který bude minimálně několik let určovat budoucnost a inovace. Dokonce si myslím, že tím, jak Evropa do elektromobility šlape, se snaží vytvářet vnitřní trh a dohnat si tu mezeru, která nám utekla oproti USA a Číně. Tohle rozhodnutí, kdy se Škodovka, která je určitě inovativní firmou, bude muset zabývat něčím, co nemá budoucnost, nemůže nikoho potěšit,“ komentoval situaci pro Seznam Zprávy člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Tomáš Kolář.
Zdroj: Handelsblatt

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*