Porotci ankety COTY zvolili sedm finalistů

Spread the love

Porotci COTY mají za sebou říjnové novinářské testování v Dánsku a nyní zvolili sedmičku automobilů, které se probojovaly do finále soutěže o titul Car of the Year 2023. Testy i výsledek hlasování nám popsal člen poroty Jirka Duchoň.

Předsednictvo jury právě představilo sedm finalistů pro nadcházející souboj.

Stalo se tak během tiskové konference, jež tím v předstihu odstartovala bruselský autosalon, který se 13. ledna příštího roku stane úvodním dnem mezinárodní přehlídky toho nejlepšího ze sfér individuální mobility. Již 22. listopadu zveřejnilo vedení jury volící evropský Vůz roku (Car of the Year, COTY) seznam kandidátů pro ročník 2023. Jde o ty automobilové novinky, jež splnily všechny požadavky pro zařazení do ročníku 2023. Letos jich je 27 a překvapivě jen 10 z nich představuje elektromobily. V sedmičlenném finále jsou čtyři elektromobily, loni jich tam bylo šest.

První kolo volby, v němž každý z porotců 61 porotců z 23 evropských zemí anonymně označil sedm svých favoritů, bylo uzavřeno 22. listopadu. Zásadně se však změnil způsob druhého kola volby. Finalisty budeme naposledy zkoušet a srovnávat nikoli až koncem února, ale již v polovině ledna, a to na belgické trati Circuit de Mettet (dříve to bylo na okruhu CERAM ve francouzském Mortefontaine). Vítěz pak má být vyhlášen ne až v březnu, ale již 13. ledna, takže se laureát bude moci svým renomovaným titulem COTY 2023 pyšnit prakticky po celý rok. Slavnostní vyhlášení proběhne před gahájením autosalonu v Bruselu, zatímco v posledních deseti letech se tak dělo na ženevském autosalonu.

Odborná anketa volící Vůz roku (Car of the Year, COTY) běží bez přerušení od roku 1963 a je zcela nezávislá. Organizaci tradičně zajišťují tyto časopisy: Auto (Itálie), Autocar (Velká Británie), Autopista (Španělsko), Autovisie (Holandsko), L´Automobile (Francie) a Vi Bilagare (Švédsko). Německý Stern předloni nahradily Automobil Revue (Švýcarsko), Autotrends (Belgie) a Firmenauto (Německo). Porota v současnosti sestává z 61 členů z 23 zemí zejména západní a střední Evropy. Letos je mezi nimi šest žen. Česká republika má v COTY jednoho zástupce od roku 1993, vždy šéfredaktora magazínu Automobil. Do roku 2000 jím byl Milan Jozíf, do roku 2015 Tomáš Hyan a od roku 2016 za Českou republiku volí Jiří Duchoň.

Vedení jury volící evropský Vůz roku (Car of the Year, COTY) zveřejnilo 24. listopadu sedm finalistů pro ročník 2023:
Jeep Avenger
Kia Niro
Nissan Ariya
Peugeot 408
Renault Austral
Subaru Solterra/Toyota bZ4X
Volkswagen ID. Buzz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*