EK povolí motory na syntetická paliva

Spread the love

Evropský parlament letos v únoru definitivně schválil dohodu s členskými státy Evropské unie o tom, že od roku 2035 má být v členských zemích z ekologických důvodů nemožné si pořídit nový automobil se spalovacím motorem. Ještě neskončil březen a spalovacím pohonům v silničních vozidlech se přeci jen otevírá cesta k přežití.

Evropská komise (EK) vyhověla podle informací Reuters některým státům a navrhla povolit po roce 2035 prodej nových osobních aut se spalovacími motory, pokud budou jezdit na takzvaná syntetická paliva. Agentura píše, že EK podlehla německému tlaku na povolení těchto pohonných hmot s podmínkou, že auta budou disponovat technologií, která jim zabrání využívat benzín, naftu či jiná paliva. K lobbingu za tatoi paliva se mělo připojit i Česko a další státy.

Co to je syntetické palivo a může zachránit pro evropské řidiče spalovací motor? Zatímco běžné palivo vzniká rafinací ropy, umělá paliva vznikají chemickou reakcí (nejčastěji elektrolýzou vody na kyslík a vodík, následně sloučení vodíku s CO2). Jejich spalování produkuje výrazně čistší emise (bez síry a aromatických uhlovodíků), využití CO2 pro výrobu (odpad z průmyslové výroby nebo přímo ze vzduchu) z nich dělá uhlíkově neutrální palivo. Pokud se navíc vyrábějí s využitím energie z obnovitelných zdrojů, je i uhlíková stopa této produkce nižší než u klasických paliv.

Technologicky jsou tedy schopná nahradit ropné produkty, protože jejich využití si vynutí pouze částečnou úpravu klasických spalovacích motorů.

„Je tu ale háček. Produkce umělých paliv je velmi energeticky náročná a drahá. Jejich masová výroba pro automobilovou doprtavu je praktiky nereálná,“ upozornil Týdeník Euro motoristický publicista Vladimír Rybecký.

Budoucnost spalovacích motorů neohrožuje jen jejich omezení pro rok 2035. Už o deset let dříve by v případě schválení členskými státy EU mohla platit nová norma Euro 7, která určuje novou metodiku měření emisí z provozu osobních aut. Návrh je tak přísný, že by prakticky z trhu vymýtil malé vozy a ty větší prodražil o desítky tisíc korun.

Například člen představenstva automobilky Škoda Auto pro prodej a marketing Martin Jahn řekl, že v případě zavedení normy Euro 7 bude podnik muset zavřít jednu výrobní halu a o práci přímo u automobilky přijde 3000 lidí.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*