Zikmund ukázal novinky Subaru v Sosnové

Zdeněk Zikmund v akci na okruhu v Sosnové
Spread the love

Šéf Subaru ČR Zdeněk Zikmund předvedl ve středu 15. března v areálu autodromu Sosnová novou generaci sportovního kupé BRZ a současně seznámil přítomné novináře s dosavadními výsledky, ale také s plány na letošní rok.

V ohlédnutí za minulým rokem uvedl, že značka Subaru loni prodala ve světě celkem 849 tisíc automobilů, z toho v Evropě 16 296 kusů, což jsou jen necelé dvě procenta její produkce.

Je proto docela pochopitelné, že pro značku Subaru není Evropa obchodně tak zajímavá, jako Amerika, zvlášť když ještě vezmeme v úvahu, jaké si EU diktuje, pro ni dost špatně pochopitelné předpisy.

Vyvíjet cokoli extra pro 2 % produkce není obchodně vůbec zajímavé. V ČR bylo prodáno podle Subaru 615 kusů nových automobilů (podle registrací SDA to bylo 644 kusů).

Jen pro ilustraci je Česká republika v evropském žebříčku prodejů vozů Subaru na 7 až 8 místě, před Polskem a zeměmi Beneluxu. Vede Německo, před Švédskem, Itálií, Švýcarskem a Británií.

20230315_122621

Jak ředitel Zikmund uvedl, letošní rok by mohl být pro značku Subaru lepším než minulý už proto, že přichází s dvěma zákaznicky zajímavými novinkami.

Nejatraktivnější je inovované sportovní kupé BRZ, které mělo českou novinářskou premiéru právě v Sosnové. O mimořádně velkém zájmu natěšených zákazníků svědčí 191 zájemců, kteří si tento vůz už předběžně objednali, ale možnosti dodávek jsou značně limitované a je otázkou, zda se nového BRZu letos dočká padesát či možná něco přes 80 šťastlivců.

20230315_150403

Za nedlouho se objeví u dealerů Subaru také nový model Crosstrek, který nahradí dosavadní model XV a měl by přispět k výraznějšímu nárůstu prodejů.

Letošní nabídka značky Subaru představuje celkem pestrý výběr – v prvním pololetí ještě doprodej modelu XV, pak známé bestselery Forester a Outback, plně elektrickou Solteru EV a již zmíněné novinky BRZ a Crosstrek. Plán počítá s letošním odbytem cca 970 vozů.

Hvězda prezentace, čistě sportovní 2+2místné kupé BRZ představuje cenově atraktivní vůz, který nabídne svým uživatelům jedinečné zážitky, díky výkonnému motoru pohánějímu zadní kola. Čtyřválcový boxer 2,4 l s výkonem 234 k, kombinovaný se šestistupňovou mechanickou nebo automatickou převodovkou umožňuje dosahovat zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,3 s a největší rychlost 226 km/h.

Chloubou BRZu jsou nízké těžiště, rozložení hmotnosti na obě nápravy a mimořádné jízdní vlastnosti. Nechybí mu ani bohatá bezpečnostní výbava, stejně jako asistenční systémy a multimediální systém.

Ceny od milionu korun

Cena začíná u verze Limited na 1 030 000 Kč, s automatickou převodovkou o 50 tisíc výš a paket STI přijde na 60 500 Kč. Kromě prodloužené záruky se za nic dalšího už nepřiplácí.

Karel Beránek, Sosnová, FOTO: Luděk Kortus a autor 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*