ZEBRA Group chce vyvíjet vodíkový pohon

Spread the love

Česká ZEBRA GROUP vyrábějící užitkové multifunkční vozy ZEBRA se stala signatářem mezinárodního memoranda o spolupráci v oblasti vývoje vodíkového pohonu. Společně s dalšími účastníky a korejskou asociací H2Korea, podepsala ZEBRA memorandum o spolupráci na konci června 2022.

Podpisu se zúčastnily i další české společnosti v čele s Českou vodíkovou technologickou platformou (HYTEP). Celá akce proběhla za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu ČR Jozefa Síkely a korejského ministra průmyslu Chang Yanga.

Hlavním cílem nové spolupráce je podpora vodíkové mobility v České republice, především v oblasti nákladní a autobusové dopravy. Program se soustředí na pilotní projekty zaměřené na výrobu zařízení a vozidel i na jejich následný provoz. Česká automobilka ZEBRA GROUP je jedním z českých signatářů, který vyvíjí vlastní vodíkové vozidlo s označením HTZEBRA.

Společně se ZEBROU jsou dalšími českými signatáři smlouvy společnosti Tatra Trucks, Spolek pro chemickou a hutní výrobu, Orlen Unipetrol RPA, Vítkovice Cylinders, DEVINN, W.A.G. payment solutions (EUROWAG), ÚJV Řež, Zásilkovna a Iveco Bus. Za Korejskou republiku se účastní společnosti Hyundai Motor Company a Hyundai Glovis. Všechny společnosti sdílí názor, že v přechodu k ekologickým zdrojům energie bude hrát vodík velice důležitou roli.

Jednatel společnosti ZEBRA GROUP Petr Řihák k podpisu memoranda říká:

“Všude v západní Evropě už mezi výrobci nákladní i užitkové techniky panuje v podstatě absolutní konsensus: Nabídka nových typů pohonů vozidel, ať už elektro, nebo vodíku, se do několika let stane naprosto nezbytnou. V České republice před tímto faktem podle mě ještě trochu zavíráme oči. ZEBRA GROUP chce přistoupením k této mezinárodní spolupráci zejména urychlit vývoj svého vozidla s vodíkovým pohonem. Vnímáme to jako logické pokračování projektu užitkového vozidla s vodíkovým prodlužovačem dojezdu, na kterém ZEBRA již několik let spolupracuje s ÚJV Řež a SVÚM Čelákovice.”

Asociace H2Korea považuje tuto spolupráci za velkou příležitost v oblasti rozvoje vodíkových technologií v České republice. Současně je otevřena hledání nových partnerů pro spolupráci. Zapojí se také Hyundai Motor, který bude podporovat dodávky a vývoj systémů palivových článků, edukaci o vodíkovém průmyslu, výstavbu infrastruktury pro distribuci vodíku a nabíjení.

O společnosti ZEBRA GROUP:

Společnost ZEBRA GROUP vznikla v roce 2014, aby obnovila výrobu malých užitkových vozů v České republice. Navazuje na výrobu “českých multikár MAGMA” ze začátku 90. let ale vyrábí na základě vlastních konstrukčních podkladů. Užitkový vůz ZEBRA může nést více než 45 druhů výměnných nástaveb. Víceúčelová vozidla jsou vybavena tříokruhovou hydraulikou, která umožňuje nést nástavby vpředu, vzadu i na korbě. Mohou mít vzduchový podvozek, dělené nápravy, nebo pohon 4×4. Vozy existují v krátké i prodloužené verzi.

ZEBRA GROUP je členem Sdružení automobilového průmyslu Autosap (Škoda, Tatra, Jawa, SOR Libchavy), Hospodářské komory České republiky, Spolku veřejně prospěšných služeb a jako jediný český výrobce je také členem evropské organizace VAK se sídlem Berlíně. Od roku 2015 je sériová výroba vozidel ZEBRA schválená Ministerstvem dopravy České republiky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*