BMW mělo bilanční tiskovku v Kunsthalle

Spread the love

Nadační fond Kunsthalle Praha na Klárově hostil v úterý 24. ledna bilanční tiskovou konferenci BMW Group Česká republika. Mluvčí značky David Haidinger představil novinářům generálního ředitele Macieje Galanta, který prezentoval loňské výsledky značek BMW a MINI i plány na letošek.

Šéf importu v úvodu poznamenal, že i ve značně turbulentním roce 2022 registrovala značka BMW na českém trhu 4624 osobních vozů, což sice představuje meziroční pokles o 5,8 %, ale vzhledem k poklesu celkového trhu nových vozů o 7,8 %, tak BMW dokonce mírně navýšilo svůj tržní podíl na 2,41 %.

Navíc se loni BMW propracoval mezi TOP 10 značek u nás a dosáhl tím historicky nejlepšího umístění.

Osobním vozům BMW stále vládne řada X5

S dílčími výsledky prodeje osobních vozů BMW přítomné seznámil prodejní ředitel Miloslav Langer, který se mohl pochlubit, že BMW X5 je s 949 registracemi nejprodávanější modelem značky a v segmentu velkých SUV, stejně jako řada „4“ dominuje sportovním vozům nebo, že u jedenácti modelů byly loni registrace vyšší než 100 kusů.

Zajímavý je také podíl vozů s pohonem všech čtyř kol, který u značky BMW činí 79,4 %. Daří se i elektrifikovaným modelům BMW, jejichž podíl za rok 2022 dosáhl 10,2 %, což nejlepší hodnota nejen mezi prémiovými značkami, ale až na výjimky jen málo prodávaných značek i celkově.

Mini si polepšilo

Za značku Mini prezentoval úspěšný rok 2022 Petr Zima, který vyzvedl, že dosáhla nejlepší prodeje za poslední tři roky a meziročního zlepšení o 6,8 %, když v roce 2021 byl nárůst 9,2 %. Z počtu 379 loni registrovaných Mini mělo 28 čistě elektrický pohon (MINI Cooper SE).

BMW pátou nejprodávanější značkou motocyklů

Bezesporu nejúspěšnější z portfolia BMW byla divize BMW Motorrad, která je už dlouhodobě na vzestupném kurzu. Podle country manažera motocyklů BMW, Petra Krajči si v roce 2022 koupilo některý z motocyklů BMW celkem 1133 zákazníků, což znamená meziroční nárůst o 3,2 % a současně také druhý rok po sobě, kdy byla překonána meta 1000 dodaných motocyklů.

V nejvyšším segmentu nad 800 cm3 jsou stroje BMW suverénní jedničkou českého motocyklového trhu, když jim patří téměř jeho čtvrtina. Elektricky poháněné jednostopé BMW Motorrad (BMW CE 04) si v roce 2022 vybralo 13 zákazníků.

Zkušební areál BMW u Sokolova finišuje

Blízké budoucnosti BMW v České republice patřily dva pohledy. První byl věnovaný novinkám, které se už brzo objeví na českém trhu, což jsou především nové osobní vozy řady „7“, modely iX1, M3 Touring, M2, luxusní sportovní SUV model XM a nový model značky, která také patří pod křídla BMW, a to Rolls-Royce. Představitelé českého BMW nezapomněli připomenout také, že nedaleko Sokolova úspěšně pokračují práce na dobudování zkušebního areálu BMW, který se bude již letos uvádět do provozu. Výsledky za rok 2022 jsou u BMW povzbudivé a plány na letošek představují další výzvy.

Zdroj: Karel Beránek, Kunsthalle

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*