Praha asi zruší bezplatné parkování hybridů

Spread the love

Magistrát hlavního města Prahy se zabývá návrhem, který by měl ukončit bezplatné parkování elektromobilů v Praze. SDA a další oborové asociace vyzvaly Prahu k přehodnocení myšlenky. Podle informací časopisu Automakers, který problematice věnoval obálkové tréma, už se rýsuje dohoda.

Náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib uvedl: „Máme v koaliční smlouvě, že budeme reformovat celý systém s cílem zklidnit dopravu v centru. Budeme muset ukončit podporu elektromobilů, které parkují zadarmo. Protože to je věc, která měla smysl v minulosti, ale teď už smysl nedává. Elektromobil zabírá místo jako kterékoliv jiné auto.“

Asociace reprezentující automobilový a elektromobilní průmysl jsou přesvědčeny, že případné přijetí takového rozhodnutí by zvýšilo emise a hluk z dopravy v Praze a vyslalo nesprávný signál směrem k veřejnosti. Praha a její okolí jsou ekonomicky nejsilnější oblast České republiky, a možnost zdarma zaparkovat v Praze při dojíždění do práce je jeden z mála benefitů, kterého se majitelům elektromobilů v Česku dostává. Nedostatečná podpora řadí Česko na jedno z posledních míst v Evropě v adopci lokálně bezemisní mobility.

Magistrát zatím nemá odpověď, ale dohoda se rýsuje

„Komplexní parkovací reforma je v tuto chvíli řešena a prochází diskusí jednotlivých politických klubů. Definitivní podoba však v této chvíli není známa a jakékoli konkrétní vyjádření by v tuto chvíli bylo předčasné,“ uvedl na dotaz časopisu Automakers Tadeáš Provazník z tiskového odboru.

Podle informací časopisu Automakers ale už se rýsuje dohoda, která by měla ponechat bezplatné parkování v Praze pro čisté elektromobily. Naopak platit v modrých zónách začnou všechna vozidla s hybridním pohonem.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*