Porsche vyrábí syntetické palivo v Chile

Spread the love

Zatím jen trochu, během pár let ale až 550 milionů litrů paliva ze vzdušného oxidu uhličitého má vyrobit čerstvě zprovozněná továrna Porsche v Chile.

Pilotní továrna Porsche na výrobu syntetických paliv v Chile

Syntetická paliva, také nazývaná e-paliva, jakožto záchrana pro spalovací motory jsou zase o krůček blíž. Automobilka Porsche uvedla do provozu pilotní továrnu Haru Oni v chilském Punta Arenas.

Slavnostnímu otevření byl přítomen i chilský ministr energetiky Diego Pardow. A také jedno Porsche 911, do nějž přítomní natankovali syntetický benzín.

Symbolické tankování e-benzínu do Porsche 911

„Používání e-paliv snižuje emise CO2. Z pohledu celého sektoru dopravy by měla být průmyslová výroba syntetických paliv propagována napříč celým světem,“ nechala se slyšet členka představenstva Porsche AG Barbara Frenkelová.

Syntetická paliva se používají v tradičních spalovacích motorech místo benzínu či nafty. Mají ale čistší emise a v případě, že je výroba poháněna „zelenou“ energií, jsou uhlíkově neutrální, neboť se k jejich výrobě používá uhlík již přítomný v atmosféře.

Místo na planině uprostřed ničeho v Chile bylo vybráno právě kvůli čisté energii. Většinu roku tu fouká silný vítr, k jehož zužitkování stojí v závodě větrná elektrárna.

V pilotní fázi je v plánu vyrobit zhruba 130 tisíc litrů syntetických paliv ročně. Zatím je v plánu jejich použití v šampionátu Porsche Mobil 1 Supercup a v Zážitkových centrech Porsche.

Pilotní továrna Porsche na výrobu syntetických paliv v Chile

Chilská továrna má před sebou dvě rozšíření. To první má do poloviny tohoto desetiletí navýšit výrobní kapacitu na 55 milionů litrů ročně. O zhruba dva roky později má být kapacita zdesetinásobena na 550 milionů litrů.

V porovnání s globální spotřebou ropného benzínu je to stále kapka v moři, českou spotřebu by to však pokrylo na mnoho dní. Denní spotřeba benzínu v ČR byla podle webu GlobalEconomy.com v roce 2020 zhruba 5,4 milionu litrů.

„Potenciál e-paliv je obrovský. V současnosti je na světě více než 1,3 miliardy vozidel se spalovacím motorem. Spousta z nich bude na silnicích ještě dekády a e-paliva nabízí majitelům současných aut alternativu, která je uhlíkově téměř neutrální,“ říká člen představenstva Porsche AG Michael Steiner.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*