Ford Driving Skills for Life 30. září

Spread the love
Edukativní program pro mladé začínající řidiče s názvem Ford – Driving Skills for Life (DSFL) se v letošním roce uskuteční v Česku již počtvrté. Studenti středních a vysokých škol ve věku od 18 do 24 si budou moci o víkendu 30. září–1. října bezplatně otestovat své řidičské schopnosti a zdokonalit se v nich.

Akce proběhne v areálu letňanského výstaviště PVA EXPO PRAHA a pořádá ji české zastoupení značky Ford ve spolupráci se svým globálním týmem a nadací Ford Foundation.
Program Ford Driving Skills for Life slaví v Evropě již své 10. výročí. Do této chvíle prošlo kurzem více než 50 000 mladých řidičů. V Česku se letos akce uskuteční počtvrté a Ford chce prostřednictvím tohoto programu lépe připravit začínající účastníky silničního provozu na reálné dopravní situace a naučit je, jak úspěšně zvládat nejčastější krizové scénáře za volantem.
„Dopravní nehody mladých řidičů patří mezi nejčastější příčiny smrti mladistvých osob ve věku od 15 do 24 let, přičemž ve většině případů jde o nepřiměřenou rychlost, ztrátu kontroly nad vozidlem nebo nepozornost. Takové nehody většinou končí smrtí a zhruba 81 % z toho bývají mladí muži. My bychom rádi tuto statistiku změnili, a proto jsme se rozhodli program Ford Driving Skills for Life každý rok přivádět také do Česka a pomoci tak zlepšit situaci na tuzemských silnicích,” říká Petr Burián, tiskový mluvčí společnosti Ford v České republice.
Praktická cvičení a faktory nejčastěji ovlivňující dopravní nehody
Kurz se dlouhodobě zaměřuje na nejčastější kritické faktory ovlivňující dopravní nehody na silnicích – ovládání vozidla, rozpoznávání nebezpečí, rychlost, zvládání prostoru, rozptýlení a zhoršenou schopnost řídit. Účastníci akce mají možnost vyzkoušet si různé krizové situace, s nimiž se za volantem mohou setkat. Jednou z nich je například lekce ovládání vozidla při přetáčivém smyku, kdy je testovací vůz vybaven speciálními plastovými návleky na zadních kolech, které simulují ztrátu přilnavosti. Dalším cvičením, jež velmi dobře prověřuje schopnosti řidičů, je testování reakční doby. V tomto případě se jedná o aktivitu, v níž účastníci poznávají, jak dlouhá je brzdná vzdálenost jejich vozu a kolik vteřin trvá, než zareagují. Třetí praktické cvičení testuje vliv nedostatečné pozornosti věnované řízení (rizika používání mobilního telefonu za jízdy) a stav po požití návykových látek prostřednictvím speciálních brýlí, které simulují opilost a účinky marihuany.
Speciální program Share the Road a virtuální realita
Výukový modul projektu Share the Road, jehož cílem je podpořit bezpečnější způsoby interakce mezi řidiči a cyklisty na evropských silnicích, bude letos také součástí programu pro mladé řidiče. Účastníci si tak budou moci osvojit například techniku vystupování z vozu, aby neúmyslně neotevřeli dveře do cesty blížícímu se cyklistovi, jak nepřehlédnout cyklistu v mrtvém úhlu nebo jak jedoucí cyklisty bezpečně předjíždět s dostatečným bočním odstupem. Kromě toho bude pro všechny účastníky připraven také moderní výukový program využívající virtuální realitu, který jim zábavnou formou přiblíží, jak se chovat na silnicích ohleduplněji a bezpečněji.
„Na programu Ford Driving Skills for Life si nejvíc cením toho, že ukazuje mladým řidičům, jak snadno může dojít k dopravní nehodě s často fatálními následky. Zároveň je pro ně skvělou příležitostí vyzkoušet si různé krizové situace za volantem, naučit se jednat a správně reagovat. To vše navíc zábavnou, akční formou, v bezpečném prostředí a ve společnosti našich zkušených lektorů,“ popisuje program Martin Semerád, bývalý rallye jezdec a hlavní instruktor.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*